Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle lidových pověstí krásné sny. Ale pozor, nezaměňovat makové mléko za odvar z makovic! Ten se totiž dřív opravdu používal jako uspávací prostředek, ostatně účinky opia jsou obecně známé.
Při výrobě makového mléka nám ale jde o něco úplně jiného. Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g), a proto je určitě na místě, začlenit tuto dobrotu do našeho jídelníčku.
RECEPT na makové mléko
100g máku (vybírat kvalitní mák)
800 -1000 ml (při použití menšího množství vody bude mléko krémovější)
Mák je potřeba propláchnout. Po důkladném proplachu zalijte celým množstvím vody. Necháte se přes noc namáčet, díky namočení se z máku při mixování uvolní cenné látky. Druhý den směs přelijte do mixéru a na plné otáčky pustíte mixér (neděste se že bude voda ráno zašedlá, mák do vody pustí tuk, ale to není rozhodně na škodu). Mixujte do té doby, než tekutina zesvětlá a bude pěnit. Pak už stačí jen přecedit přes plátno, nebo pomocí speciálního sáčku na výrobu rostlinného mléka.
Makové mléko hned vypijte, rozhodně neskladovat.
více na: https://www.yogaguru.cz/cs/jogoviny/makove-mleko-doda-telu-vapnik-pomuze-s-prekyselenim